Mind full or Mindful?

Lig jij ‘s nachts wel eens wakker omdat je ligt te piekeren? En lig je dan vaak ter vergeefs je best te doen om het piekeren tot rust te brengen? Probeer dan eens een oefening te doen vanuit de Mindfulness training!

Bij deze training richten we de aandacht vaak op de ademhaling. Door constant aandacht te schenken aan dit lichamelijke concentratiepunt, kun je meer afstand nemen van je gedachten. Dat is prettig, want deze afstand creëert ruimte om te ontdekken dat je gedachten uit eigen beweging komen en gaan en dat je niet je gedachten bent. Het gevecht tegen je gedachten kan daardoor geleidelijk stoppen. De afstand geeft je ook meer vrijheid om te kiezen of je erop in gaat of niet. En niet alleen gedachten, maar ook gevoelens maken geen deel uit van je diepste kern. Daar denk je nu misschien anders over, maar je zult via Mindfulness training ontdekken dat normale gevoelens van stress en somberheid komen en gaan als de wolken in de lucht.

Probeer de volgende oefening maar eens als je weer wakker ligt:

  1. Voel maar eens hoe je in je bed ligt. Hoe voelt je lichaam aan? Voel je goed alle delen van je lichaam op je matras liggen?
  2. Verleg vervolgens je aandacht naar je ademhaling. Waar is je ademhaling op dit moment en in welke hoedanigheid? Probeer niet je ademhaling te veranderen van locatie of van hoedanigheid, maar neem de ademhaling puur waar zoals hij is. Zit je ademhaling hoog of laag? Heb je een snelle of een langzame ademhaling?
  3. Elke keer als je gedachten afdwalen naar andere gedachten haal je jezelf weer terug naar het waarnemen van je ademhaling. Als je merkt dat je afdwaalt; wordt dan niet boos op jezelf! Puur weer rustig terug naar de kern van de oefening.
  4. Probeer deze oefening elke avond te doen, bij voorkeur voordat je gaat slapen.
  5. Wil je meer informatie over Mindfulness, klik hier!

Succes en slaap lekker!