December; een maand van vreugde en samenzijn of een maand van verdriet en eenzaamheid?

Brandveilige kerstboom (1)

December is een maand vol tegenstrijdigheden. Media en commercie houden zich voornamelijk bezig met de vrolijke kant ervan. De voorbereidingen van alle festiviteiten rondom Kerstmis en de jaarwisseling, het promoten van het gezellig samenzijn tijdens het kerstdiner in welke vorm dan ook. Gourmetten met de gehele familie, een kalkoen uit de oven op tafel of een 8-gangen diner met op de achtergrond vele cadeaus onder de kerstboom. De retail overlaadt de consumenten,via reclames en advertenties online en offline, met informatie over de start van de uitverkoop! Maar wat als je geen cent te makken hebt? En wat als je niemand hebt om samen de feestdagen door te brengen? Of wat als er door familieruzies geen gezamenlijke kerstdiners mogelijk zijn?

De kerstdagen worden vooral gezien als een tijd vol warmte, gezin, familie en samenzijn. Alle mensen die deze warmte niet hebben of niet meer hebben door relatiebreuken, ruzies of door het overlijden van dierbaren, voelen nu misschien wel een enorm gemis. Alle commerciële prikkels leggen bij deze mensen misschien juist extra focus op dit gemis met bijbehorend effect. Verdriet en eenzaamheid…

Hoe ervaar jij deze maand? Hoe vaak sta jij stil bij het gevoel van jouw naasten? Weet jij hoe het echt gaat met je omgeving? Hoe vaak heb jij aandacht voor het verdriet of het gemis van je omgeving of voor het verdriet van jezelf? Je hoeft niet alleen te zijn om je verdrietig en eenzaam te voelen. De vraag is hoe je met dit gevoel omgaat?

Tips

  1. Medelijden is niet de remedie! Bij medelijden heb je de neiging om de ander te willen helpen, zodat het weer “goed” komt en jij je rot gevoel kwijt bent. Mededogen tonen daarentegen is juist een aanrader! Mededogen heeft meer met ons bewustzijn te maken. Je bent bewust van wat er met de ander gebeurt en ervaart dat deze gebeurtenis iets met je doet. Vanuit je eigen kracht kijk je als het ware door de ogen van de ander. Je neemt de situatie zonder oordeel waar. Je wordt niet door de situatie opgeslokt of er door mee gesleept. Daarom kun je vanuit mededogen iemand echt helpen!
  2. Start met interesse te tonen voor iemand uit je naaste omgeving en vraag door. Neem geen genoegen met “alles goed hoor”! Houd je smartphone uit de buurt, laat je niet afleiden! Houd je aandacht bij dit moment, bij dit gesprek en observeer je gesprekspartner. Als je wilt, kun je zien hoe het echt met de ander gaat. Natuurlijk is dat heel erg lastig, niet iedereen heeft hier voelsprieten voor. Oefening baart kunst! Empathie tonen kun je leren. Als je maar wilt, doet én blijft doen!
  3. Vind eerst uit wat je precies voelt en waarom. Dat klinkt makkelijk, maar dat is het absoluut niet. Het gaat voorbij ratio, puur proberen je emotie waar te nemen. Pak een groot wit vel en ga rechtop aan een tafel zitten. Je waarnemingen/gevoel opschrijven helpt bij het inzicht krijgen in, tevens ook handig als naslagwerk of evaluatie.
  4. Als je het lastig vindt om je gevoel op te schrijven of te beschrijven kun je ook eerst een aandachtsoefening doen op basis van Mindfulness. Wil je weten wat Mindfulness inhoudt? Klik hier.
  5. Accepteer de aanwezigheid van verdriet en eenzaamheid. Ook dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Toch is het wel degelijk mogelijk! Het is maar net welke gedachte je er zelf bij hebt. Je gedachten bepalen uiteindelijk ook je gedrag. Probeer afleiding te zoeken. NB. Dit betekent niet dat je niet gewoon verdrietig mag zijn of je alleen mag voelen. Juist wel! Waardoor je dit gevoel niet wegduwt, maar er ruimte komt voor acceptatie en uiteindelijk kun je misschien de bijbehorende gedachten die je gedrag bepalen loslaten. Acceptatie creëert mogelijkheden tot ruimte in je hoofd en oplossingen/positieve actie!
  6. Toon allereerst compassie voor jezelf om vervolgens volledig aandacht te kunnen schenken aan de mensen/de wereld om je heen! Niet alleen in december, maar het gehele jaar door!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *