“De kracht van eenvoud” Deel 1: Het ontbijt

Wat versta jij onder de definitie “eenvoud”? Een uitleg van eenvoud kan bijvoorbeeld zijn; dat wat niet moeilijk of ingewikkeld is! Of; afwezigheid van ingewikkelde of overmatige versiering in vorm, structuur of verschijning¹. In de komende tijd zal ik hier meerdere onderwerpen bespreken die naar mijn mening ingezet kunnen worden onder de noemer “de kracht van eenvoud”. Onderwerpen die een positieve invloed hebben op je algehele belastbaarheid, balans tussen lichaam&geest kunnen geven en/of behouden. Dit draagt bij aan een verminderde kans op veel ziekten en aandoeningen. Onderwerpen die eigenlijk heel “simpel” zijn, die zo voor het oprapen lijken te liggen. Toch blijkt dat in de praktijk behoorlijk lastig. Deze keer de kracht van het ontbijt!
Ren jij vaak ’s ochtends gehaast de deur uit zonder ontbijt? Onder het mom van géén tijd! Stop daar dan vanaf morgen mee! Het ontbijt is een zeer belangrijk onderdeel van de dag. Waarom?

 1. De dag starten met een stevig, voedzaam én gezond ontbijt zet je metabolisme aan het werk. Bijvoorbeeld een ontbijt op basis van havermout. Havermout bevat zeer veel vezels die de darmperistaltiek (verwerking van voedsel in de darmen) stimuleren. Vezels zorgen er ook voor dat de suikers die tijdens de maaltijd gegeten worden minder snel in de bloedbaan terechtkomen, zodat een vezelrijke maaltijd voor minder hoge bloedsuikerspiegels zorgt. Dat geeft energie op de lange termijn! Tevens bevat havermout ook tal van stoffen die een goede invloed hebben op de bloedvaten en het metabolisme. Kortom; start de dag eens met havermout en voel je heel de dag energiek en krachtig! Er zijn vele recepten voor een snelle bereiding op basis van een kom warme havermoutpap. Wil je eens wat anders? Probeer dan eens onderstaand recept². Lekker meteen uit de oven of later op de dag een afgekoeld stukje als tussendoortje. Je kunt dit ook alvast ’s avonds maken en een paar ochtenden heerlijk als ontbijt eten. Scheelt weer bereidingstijd in de ochtend! Kortom een multifunctioneel recept!
 2. Neem de tijd om rustig en bewust je ontbijt op te eten, het liefst zittend aan tafel. Proef wat je eet! Ook dit heeft een positieve werking op je verteringsstelsel. Heb je het gevoel dat je daar geen tijd voor hebt, zet je wekker gewoon wat eerder! Uit onderzoek is gebleken dat vroeg opstaan nog veel meer voordelen heeft. Zoals bijvoorbeeld het hebben van meer alertheid en concentratie. Houd wel rekening met voldoende slaapuren! Een nachtrust van gemiddeld 7-8 uur is voor volwassenen het meest wenselijk, raadzaam! Over het onderwerp nachtrust volgt binnenkort een apart deel binnen deze reeks!
 3. Ontbijten op de manier zoals bij punt 2 beschreven heeft ook nog een belangrijk ander  voordeel. Je zou het kunnen beschouwen als een vorm van aandachtstraining, volledig het hier en nu ervaren. Vaak hoor ik in de praktijk dat veel mensen het ontbijt overslaan of snel onderweg nuttigen en/of op het werk ontbijten. Dat is zonde! Daardoor zijn de hersenen in het begin van de dag al veel verder dan het lichaam en zou je al vrij snel onrust kunnen ervaren plus vermoeidheid. Natuurlijk is het begrijpelijk dat bepaalde factoren, zoals bijvoorbeeld het hebben van kinderen of het moeten reizen voor je werk, belemmerend kunnen werken om bovenstaande uit te voeren. Toch is het echt mogelijk! Je hebt maar één ding nodig; willen! Als jij dit echt wilt, dan maak je tijd! Op deze manier ontbijten geeft uiteindelijk ook weer tijd door de verworven kracht en energie!
 4. Nog een waardevol element van bewust ontbijten; de stilte in de ochtend in huis én vooral het ontwaken van de natuur. Luister naar de “gesprekken” van de vogels. En wie weet zie je de zon opkomen. Je hoeft er niets voor te doen. Puur met aandacht kijken en luisteren. Niet alleen mooi om te ervaren, het geeft je ook nog eens een blij en positief gevoel. Kom maar op met de rest van de dag!

Wil je meer informatie over dit onderwerp of wil je hulp bij het vinden en/of hervinden van balans tussen lichaam&geest? Neem dan gerust contact met mij op!

Binnenkort volgt deel 2 in de reeks “De kracht van eenvoud”. Dit deel zal gaan over bewegen en sporten in de natuur! Houd de website, facebookpagina of LinkedIn in de gaten. Tot snel!

¹www.encyclo.nl/begrip/eenvoud

² Recept ontbijtcake 
 • 1 kop gebroken lijnzaad
 • 2 koppen havermoutvlokken
 • 1 kop kokosmelk
 • 1 kop gemengde noten
 • 1 appel
 • 150 gram bessen
 • honing of agave (optioneel)

Hak de noten grof en snijd de appel in blokjes. Meng vervolgens alle ingrediënten in een kom. Houd nog wat bessen over voor de afwerking. Lepel vervolgens de dikke brij op het bakpapier in een ovenschaal of cakevorm. Duw nog wat bessen bovenop. Zet 20 min in een voorverwarmde oven op 180 graden. Eventueel wat honing of agave erover heen, kan ook bij het nuttigen. Eigenlijk hoef je geen extra zoet toe te voegen, het is al zoet genoeg door het fruit,

Eet smakelijk!

kracht deel 1

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *