Continu te druk. Kan dat kwaad?

merkbeleving_rood_geenachtergrond

Druk hebben is niet erg. Continu druk hebben en druk(te) ervaren is wel erg! Dit kan leiden tot een disbalans tussen lichaam en geest. Denk bijvoorbeeld aan emotionele verarming, stress, depressies, lichamelijke klachten, hart&vaatziekten, overgewicht en slaapproblematiek.

Drukte leidt de aandacht weg van wat echt van waarde is; sociale contacten, familie, sport, gezonde levensstijl, rust en regelmaat. Dit kan leiden tot een breuk met alles wat ooit energie, positiviteit, blijheid en liefde gaf. Uiteindelijk kan dit zelfs leiden tot emotionele verarming, gevoel van leegte en eenzaamheid. Dit weegt niet op tegen het zakelijke succes wat je misschien wel behaalt. Maar ook dat zakelijke succes kan falen of überhaupt niet eens ontstaan. Puur door het effect van de constante drukte, constante stress, verlies van concentratie, “vol hoofd”, verlies van alertheid en creativiteit enz. Overal waar het woordje “te” voor staat, is niet goed voor je totale balans! Te druk hebben is dus niet positief en niet wenselijk! Is een vol, actief leven dan ook niet wenselijk? Jawel! Zo lang het maar niet een té vol en té actief leven is!

Helaas heb je geen invloed op alle life events (ingrijpende gebeurtenissen) in je leven. Toch heb je zelfs dan, weliswaar in een bepaalde mate, een keuze! In dit soort omstandigheden zul je nog strikter voor het behoud van je balans moeten kiezen om alle, dagelijkse lichamelijke én geestelijke belasting aan te kunnen.

Het sleutelwoord is: “aandacht”! Allereerst aandacht voor je eigen balans, zodat je vervolgens voldoende ruimte hebt om aandacht aan de ander te kunnen geven. Op deze manier haal je hier energie en voldoening uit!

Hoe voorkom je óf verhelp je een disbalans op basis van een continu té druk leven?

  • Zorg voor rust en regelmaat.
  • Zorg voor een gezonde levensstijl, dat genereert uiteindelijk juist ruimte om meer aandacht te kunnen schenken aan werk, gezin en sociale activiteiten.
  • Stop met multitasken, focus je op één ding tegelijkertijd! Dat geeft meer kwaliteit én minder onrust en kost uiteindelijk minder tijd.
  • Maak een lijst van prioriteiten. Zowel zakelijk als privé. Wat is meest belangrijk en wat is minder belangrijk én wat is niet belangrijk? Leestip:“De zeven eigenschappen van effectief leiderschap”, Covey.
  • Train je bewustzijn, des te eerder signaleer je bij jezelf neiging tot lichamelijke of geestelijke overbelasting. Doe elke dag een Mindful oefening. Tip; Mindful Fysiotherapie
  • Let op je ademhaling. Als je opmerkt dat je ademhaling vaak hoog zit of je vindt het erg lastig om überhaupt te voelen waar je ademhaling aanwezig is, kan dat bijvoorbeeld duiden op het effect van stress. Leestip: “Verademing”, Bram Bakker en Koen de Jong
  • Zorg dat je een uur voor het slapen gaan niet meer bloot gesteld wordt aan kunstlicht zoals televisie, ipad, smarthone. Door deze stralingen kunnen bepaalde organen de gewenste hormonen, die nodig zijn voor een goede nachtrust, niet afgeven. Zoals bijvoorbeeld het hormoon melatonine. Daarentegen produceren bijvoorbeeld de bijnieren steeds meer cortisol waardoor het orgaan uiteindelijk uitgeput raakt. Dit leidt ertoe dat de bijnieren niet meer goed functioneren en te weinig of helemaal geen cortisol meer kunnen produceren. Bij een een te lage cortisolproductie ben je doorlopend vermoeid en futloos, word je humeurig, krijg je last van angsten en raak je gestrest van situaties die je normaliter zou negeren. ’s Ochtends moe wakker worden en ’s avonds niet in slaap kunnen komen zijn typische symptomen van bijnieruitputting.
  • Bekijk eens aandachtig de afbeelding, geplaatst boven deze tekst. Wat haal je hier voor informatie uit? Wat heb je nodig in het leven om “in balans te zijn”? Ben jij op dit moment in balans? Voel jij je energiek?
  • Ik help jou graag bij het vinden of hervinden van jouw balans tussen lichaam en geest! Hoe? Lees hier meer.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *