Wat te doen bij acute lage rugpijn?

“Ik wilde alleen maar een gevallen pen van de grond oppakken en toen schoot het ineens in mijn rug!” Herken jij dit? Uit schattingen blijkt dat ongeveer 60-90% van de bevolking ooit last krijgt van lage-rugpijn. Lage rugpijn wordt doorgaans ingedeeld in specifieke lage rugpijn en aspecifieke lage rugpijn. Bij aspecifieke lage rugpijn heeft de patiënt klachten waarvoor tot op heden nog geen specifieke oorzaak aan te tonen is. Wanneer we wel een structuur aan kunnen wijzen die de rugpijn veroorzaakt, spreken we van specifieke lage rugpijn. Soms kan dit op een ernstig probleem in de rug wijzen. Het bekendste voorbeeld van specifieke lage rugpijn is bijvoorbeeld de rug hernia.

Aspecifieke lage rugpijn is de meest voorkomende vorm van lage rugpijn. Bij ongeveer 90% van alle mensen met lage rugpijn is de rugpijn aspecifiek. De duur van een periode van lage rugpijn wordt ingedeeld in: acuut (0-6 weken), subacuut (7-12 weken) en chronisch (langer dan 3 maanden). Wanneer er binnen een jaar meer dan twee periodes van lage rugpijn optreden noemen we deze rugpijn recidiverend (terugkerend).

De eerste gedachte is vaak “rust houden/bedrust”en medicijnen tegen de pijn gebruiken. Probeer dit niet te doen! Rust in de zin van inactiviteit heeft juist een tegengestelde werking en vormt al snel een belemmerende factor voor herstel. Het gebruik van medicijnen geeft misschien even een moment van pijndemping, maar haalt de oorzaak van het ontstaan van de klachten niet weg! Dit is puur een symptoombestrijder. Tevens zijn heftige medicijnen zoals bijvoorbeeld Diclofenac en andere ontstekingsremmers een zware belasting voor de maag en lijkt het er zelfs steeds meer op dat het gebruik van deze medicijnen ook een verhoogde kans geeft op het krijgen van hart&vaatziekten.

Wat moet je dan wel doen bij een acute lage rugppijn?

  1. Blijf actief binnen de pijngrens.
  2. Gedoseerd blijven bewegen is niet schadelijk voor de lage rug.
  3. Vermijd lang zitten, lang staan, slenteren, zitten in diepe banken en lang lopen!
  4. Als je genoodzaakt bent om te zitten, ga dan zitten op een hoge, harde stoel. Niet langer dan 30 min.
  5. Ga regelmatig een stukje wandelen

Bij 80-90% van de mensen met lage rugpijn verdwijnt de klacht binnen vier tot zes weken. Wanneer de klachten niet afnemen binnen twee weken, is er vaak sprake van een afwijkend beloop. De oorzaak voor dit afwijkende beloop kan op verschillende vlakken liggen. Zowel op het fysieke vlak als op het psychische vlak. Het is verstandig een afspraak te maken met een fysiotherapeut of een manueeltherapeut voor advies.

Ik help je graag bij het vinden van de daadwerkelijke oorzaak van je klachten en de aanpak van deze oorzaak! Maak nu een afspraak.

 

Bron: KNGF richtlijn Lage Rugpijn, 2013

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *