Wat te doen bij een slechte algehele gezondheidstoestand in relatie tot voeding en gewichtsverlies?

In de vorige tip van de week heb ik het gehad over factoren die het herstel van lage rugpijn kunnen vertragen. Een slechte algehele gezondheidstoestand is zo’n factor. Onder een slechte algehele gezondheidstoestand verstaan we bijvoorbeeld een algehele lage weerstand, overgewicht, lage conditie, weinig tot geen kracht van buik-en rugspieren en/of alcohol/nicotine gebruik. Deze factoren hebben invloed op de kwaliteit van de tussenwervelschijven én dragen bij aan een verhoogde kans op veel ziekten en aandoeningen. In deze tip richten we ons op de factor overgewicht. Wil jij weten wat overgewicht voor invloed heeft op je tussenwervelschijven en wat je door middel van aanpassing van je levensstijl kunt doen aan deze invloed? 

De functie van de tussenwervelschijf is het absorberen van compressie en stotende krachten die op de wervelkolom inwerken, direct en indirect. Als het ware een schokdemper. Ook houdt de tussenwervelschijf de gewrichtsbanden van de wervelkolom onder spanning en zorgt zo voor meer stabiliteit van de wervelkolom. De druk op de tussenwervelschijf (bijv bij zitten, staan, tillen, dragen) wordt omgezet in een trekspanning op de vezels van de bindweefselringen waar de tussenwervelschijf samen met vocht uit bestaat. Vergelijk het maar met het gaan zitten op een bal, de drukspanning van het gewicht wordt omgezet in een trekspanning op het materiaal vd bal. Als de persoon te zwaar is, dan scheurt de bal open.

Dit kun je voorkomen door o.a. je lichaamsgewicht id gaten te houden. NB Lichaamsgewicht zegt niets over de verhoudingen van vetweefsel en spierweefsel waar het gewicht uit bestaat! Houd je niet bezig met zo snel mogelijk proberen gewicht te verliezen. Ga daarentegen bij jezelf te rade wat de oorzaak van je (over)gewicht is en/of vraag een zorgprofessional hierbij om hulp.

Adviezen

 1. Kijk naar je algehele levensstijl
 2. Kijk naar je voedingspatroon en naar je bewegingspatroon
 3. Schrijf een week lang eens op hoe laat je opstaat en hoe laat je naar bed gaat, wat je allemaal eet op een dag en hoeveel beweging je op een dag krijgt. Dit geeft vaak al een concreet beeld en ook vaak direct inzicht in de oorzaak van je (over)gewicht.

Snel resultaat?

Zorg dat je niet te snel afvalt! Dit leidt vaak tot een schommeleffect en je verliest door het snelle afvallen ook belangrijke bouwstoffen die je lichaam juist nodig heeft voor de opbouw en het behoud van een goede, algehele weerstand! Gewichtsverlies op basis van een combinatie van gezonde, pure voeding plus voldoende beweging heeft het meeste effect op je totale gezondheidstoestand en zal een blijvend resultaat geven! Langzaam afvallen (max 0,5 kilo per week) en tegelijkertijd dagelijks bewegen zijn belangrijke factoren die een rol spelen in dit blijvende resultaat.

Meest belangrijk?

Een blijvende aanpassing van je levensstijl!! Denk aan de volgende basiselementen:

 1. Ouderwets, maar waarheid: Rust, regelmaat en reinheid
 2. Eet op vaste tijdstippen
 3. Start de dag met een stevig, voedzaam ontbijt
 4. Drink voldoende water gedurende de dag
 5. Probeer zo min mogelijk stress toe te laten of te ervaren
 6. Beweeg elke dag minimaal 30 min
 7. Eet na 20.00 uur niets meer
 8. Geen of matig alcoholgebruik ( Mannen max 2 glazen, vrouwen max 1 glas)
 9. Sport minimaal 2x per week
 10. Vermijd zoveel mogelijk voorverpakte voedingsmiddelen
 11. Vermijd suiker

Succes met bovenstaande adviezen!

NB. Overgewicht kan ook ontstaan door het gebruik van medicatie of door bepaalde ziektebeelden, zoals bijvoorbeeld Diabetes (Suikerziekte). Ik raad deze doelgroep aan eerst contact op te nemen met de huisarts alvorens aan de slag te gaan met mijn adviezen!

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *